Mooie lentedagen, maar ook piek in inbraken: Slotenmakers waarschuwen voor nonchalante beveiliging

Nederland – Nu de lente in volle gang is en het kwik richting de 20 graden stijgt, trekken steeds meer mensen eropuit. Parken, terrassen en bouwmarkten zijn weer gevuld, maar achter de voordeur schuilt een onverwachte kwetsbaarheid: een piek in woninginbraken. Volgens meerdere politierapporten is het voorjaar traditioneel een moment waarop het aantal inbraken toeneemt.

De oorzaak? We laten vaker deuren en ramen openstaan, zijn meer buitenshuis én letten minder op slotbeveiliging. Volgens beveiligingsexperts wordt juist in deze maanden duidelijk dat veel woningen eenvoudig te betreden zijn.

“Zodra het warmer wordt, schakelen mensen onbewust over op ‘zomermodus’,” zegt een specialist. “Ze vergeten hun achterdeur te vergrendelen of laten het wc-raampje openstaan. Voor inbrekers is dat het ideale moment om toe te slaan.”

Lente = hoogseizoen voor gelegenheidsinbrekers

Inbraakpreventie staat vaak niet bovenaan de prioriteitenlijst zodra het zonnetje schijnt. Toch blijkt uit landelijke cijfers dat april, mei en juni een duidelijke toename laten zien in het aantal woninginbraken. De meeste gevallen doen zich voor in de vroege avonduren, precies het moment waarop mensen buiten een rondje wandelen, bij vrienden zitten of even naar de winkel zijn.

Met name rijtjeshuizen en hoekwoningen blijken geliefd doelwit. Inbrekers hebben vaak binnen 30 seconden toegang als sloten niet goed functioneren of verouderd zijn.

Slotenmaker ziet toename in spoedoproepen

Slotenmakers bevestigen dat de vraag naar spoedhulp in het voorjaar stijgt. Niet alleen vanwege gestolen sleutels of buitensluitingen, maar ook vanwege inbraken of inbraakpogingen.

“We zien een stijging van het aantal meldingen van kapotte cilinders of uitgeboorde sloten,” vertelt een erkende slotenmaker. “Veel mensen beseffen pas ná een incident dat hun woning onvoldoende beveiligd was.”

Steeds vaker worden slotenspecialisten preventief ingeschakeld, om oude sloten te vervangen of om te adviseren over veilige alternatieven.

Wat doet een slotenmaker eigenlijk?

Een professionele slotenmaker doet meer dan alleen een deur openen bij buitensluiting. Denk aan:

  • Het vervangen van cilinders of complete sloten
  • Het installeren van meerpuntssluitingen
  • Het plaatsen van anti-inbraakstrips
  • Het herstellen van inbraakschade
  • Het adviseren over SKG-goedgekeurde producten
  • Het installeren van slimme (digitale) sloten

Daarnaast kunnen ze een veiligheidscheck uitvoeren waarbij alle toegangspunten van een woning onder de loep worden genomen.

Ook tuinhuizen en schuurtjes vaak doelwit

Niet alleen woningen zijn kwetsbaar. In de lente en zomer liggen ook tuinkantoren, schuurtjes en garages vol waardevolle spullen: elektrische fietsen, hogedrukreinigers, barbecues en gereedschap.

Veel van deze ruimtes worden afgesloten met simpele insteeksloten of verouderde hangsloten, die met weinig moeite te forceren zijn. Een kleine upgrade van het deurslot of de montage van een anti-inbraakbeugel maakt vaak al een wereld van verschil.

Toenemend risico op kerntrekken

Een veelgebruikte inbraakmethode waar slotenmakers voor waarschuwen is kerntrekken. Daarbij wordt de cilinder van een slot met brute kracht uit de deur getrokken. Het is een stille, snelle methode waarbij inbrekers vaak binnen één minuut binnen staan.

Vooral oudere cilinders zonder kerntrekbeveiliging zijn kwetsbaar. Een SKG***-gecertificeerde cilinder met hardmetalen kernbeveiliging biedt aanzienlijk betere bescherming. Slotenmakers adviseren daarom om bestaande sloten hierop te laten controleren – en indien nodig te vervangen.

Wat kun je zelf doen?

Een paar simpele stappen kunnen al helpen om je huis minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers:

  • Sluit ramen en deuren altijd af, ook als je maar kort weg bent
  • Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen
  • Monteer buitenverlichting met bewegingssensoren
  • Kies voor cilinders met een SKG-keurmerk (minimaal 2 sterren)
  • Overweeg het laten plaatsen van een slimme deursensor of alarmsysteem

Bovendien is het slim om minstens één keer per jaar je sloten te laten controleren op slijtage of veroudering.

Bij Slotencenter vind je meer informatie over inbraakpreventie, professionele montage en tips voor optimale woningbeveiliging.

Digitale sloten winnen terrein

Naast traditionele sloten zijn ook slimme deuroplossingen bezig met een opmars. Sloten die je opent met je smartphone, vingerscan of pincode worden steeds populairder, vooral bij mensen die vaak van huis zijn of bijvoorbeeld tijdelijke toegang willen regelen voor gasten of schoonmakers.

Toch geldt ook voor digitale sloten: laat ze installeren door een specialist. Verkeerde montage of zwakke instellingen kunnen het nut ervan ondermijnen. Een ervaren slotenmaker helpt bij de juiste keuze én zorgt voor veilige configuratie.

Dit artikel delen