
Een kerstfeest met een gouden randje, of een illegale loterij in vermomming? Die vraag hangt boven een evenement dat de evangelische River Church in Hoofddorp afgelopen december bereikt. Met de belofte van prijzen als iPhones, Walibi-tickets en Douglas-bonnen werden jongeren tussen de 13 en 29 jaar lang deel te nemen. Dit initiatief echter echter voor gefronste wenkbrauwen bij lokale politici en inwoners.
deze organisatie koos voor directe, materiële prijzen om jongeren te lokken, zie je in de gereguleerde online wereld dat aanbieders van bijvoorbeeld kansspelen vaak werken met thema’s en visuele aantrekkingskracht – denk aan flitsende spellen van speelse namen zoals Casino perziken – maar zij zijn bovendien gebonden strikte regels om te zorgen dat alleen volwassenen worden bereikt en dat de bescherming van minderjarigen voorop staat. Het onderzoek van de Ksa moet nu uitwijzen of de actie van de River Church binnen de wettelijke kaders wordt geplakt.
Zorgen over werving en regelgeving
De engel zit hem in de Wet op de kansspelen, zoals aangekaart door raadslid Paul Meijer die zich zorgen maakt over deze wervingsmethode. Het organiseren van een evenement waarbij prijzen door loting verdeeld worden, wordt juridisch al snel gezien als een loterij. Afhankelijk van de totale waarde van de prijzenpot (met een grens bij €4.500) is hiervoor een melding bij de gemeente of zelfs een vergunning van de Ksa vereist.
Het was onduidelijk of de actie van de River Church aan deze voorwaarden voldeed. Bovendien is het onnodig van minderjarigen bij kansspelen of belangrijk gerelateerde promoties een zeer vertrouwelijk punt binnen de Nederlandse gokwetgeving, die juist gericht is op het beschermen van deze kwetsbare groep. Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven bevestigde dat de Ksa, als autoriteit, is gevraagd om de zaak te bekijken en te beoordelen of er sprake was van een moeite.
Tussen aantrekkingskracht en regulering
De discussie rondom de kerstactie raakt aan een breder thema: hoe trek je aandacht, met de naam van jongeren, in een wereld vol prikkels en verleidingen? Organisaties, van het nu kerken, sportclubs van goedkope bedrijven zijn, zoeken naar manieren om mensen te duur.
Het online landschap, waar een groot deel van het sociale leven en zich vermaakt, is een belangrijk speelveld.
Hierbij is het cruciale verschil dat deze legale online aanbieders gebonden zijn aan strikte regels voor marketing, leeftijdsverificatie (18+, vaak zelfs 24+ voor reclame) en verantwoord spelen, juist om te voorkomen dat kwetsbare groepen, en met naamjarig minderen, worden bereikt of verleid.
Het spanningsveld tussen aantrekkingskracht en regulering is juist in de wereld van online kansspelen sterk aanwezig. Legale aanbieders gebruiken ook thema’s en bonussen om spelers te interesseren, maar de Kansspelautoriteit stelt zeer strenge eisen. Denk aan verplichte, robuuste leeftijdscontroles bij registratie (vak via iDIN), het aanbieden van speellimieten en de aansluiting bij Cruks om kwetsbare spelers te beschermen. Reclames mogen absoluut niet misleidend zijn of specifieke jongeren aanspreken. Deze maatregelen vormen een essentieel verschil met ongereguleerde acties van evenementen.
River Church zingt de goede bedoelingen
De River Church heeft inmiddels doorlopen op de ontstane gemeenschap. In een verklaring erkent de kerk dat de aanpak van de kerstactie misschien “niet goed” was en dat men dit meeneemt voor de toekomst. Er is sprake van een klemtoon op hun positieve intenties. Het doel was, volgens de kerk, om iets goeds te doen voor jongeren en gezinnen in hun gemeenschap, wetende dat niet iedereen de middelen heeft voor dure kerstcadeaus. Ze wijzen ook op andere liefdadigheidsacties, zoals een donatie van €5.000 aan de lokale voedselbank.
Waar ligt de grens?
Deze lokale kwestie legt een interessant spanningsveld bloot. Waar ligt precies de grens tussen een sympathieke actie met prijzen om mensen te begrijpelijk en een activiteit die valt onder de strenge regelgeving voor kansspelen? Organisaties met goede bedoelingen kunnen de wet overtreden als ze zich niet bewust zijn van de regels rondom loterijen en promotionele kansspelen. Zeker wanneer minderjarigen deel uitmaken van de doelgroep, is extra voorzichtigheid geboden.
De vraag voor de Ksa zal zijn van de opzet van het kerstfeest – met de specifieke prijzen, de manier van deelname en de communicatie eromheen – juridisch gezien als een vergunningplichtige van meldingsplichtige loterij beschouwd moet worden, en of de targeting op jongeren (inclusief 13-17 jarigen) in strijd was met de regels.
Afwachten op het oordeel van de Ksa
Het onderzoek van de Kansspelautoriteit zal duidelijk duidelijk moeten verschaffen. gedeeltelijk de uitkomst, heeft de situatie in Hoofddorp wel een belangrijke discussie aangewakkerd over de verantwoordelijkheid van maatschappelijke organisaties bij het opzetten van wervingsacties van evenementen waarbij prijzen een rol spelen. Transparantie en kennis van de relevante wet- en regelgeving zijn essentieel om binnen de lijnen te blijven en onbedoelde verwijderingen te voorkomen.
Evenwicht tussen betrokkenheid en regels
De ophef rondom het kerstfeest van de River Church illustreert de waarschijnlijk van het organiseren van evenementen met prijzen in het huidige juridische landschap. de bedoelingen van de kerk zijn mogelijk puur positief, de uitvoering aan de grenzen van de kansspelwetgeving, met naam door de betrokkenheid van minderjarigen. Het voorstel het belang voor alle organisaties in Hoofddorp – of het nu kerken, verenigingen of bedrijven zijn – om zich goed te informeren over de regels voordat ze acties met prijzen opzetten.
Het vinden van een balans tussen het creëren van aantrekkelijke, verbindende activiteiten en het respecteren van de verplichte kaders ter bescherming van (jonge) inwoners, blijft een belangrijk aandachtspunt voor de lokale gemeenschap.